top of page
Foça'dan Taze Süt İzmir Kurumsal Tanıtım Fotoğrafı
Tanıtım Filmi Nedir?

Tanıtım filmleri bir firma, ürün, hizmet ya da markayı çoğunlukla B2B amaçlarla ve reklama kıyasla daha kısıtlı bir hedef kitleye, dolaysız yöntemlerle tanıtmayı amaçlayan video prodüksiyon çalışmalarıdır.

 

Tanıtım filmleri ihtiyaca yönelik olarak farklı yaklaşımlarla hazırlanabilmektedir. Çoğunlukla klasik bir anlatımla, bilgi odaklı filmler tercih edilse de son dönemlerde hem görselde hem de anlatımda estetik kaygılar taşıyan, imaj odaklı örnekler de yaygınlaşmaktadır.

river house akyaka otel fotoğrafı 08.jpg
Tanıtım Filmi Kaç Dakika Olmalıdır?

Yayın mecrası olarak Youtube gibi dijital kanalları kullanan tanıtım filmlerinde süre kısıtı olmadığı için, reklama oranla çok daha fazla konuda, daha detaylı bilgiler vermek mümkündür. Ancak öncelikli amaç izleyenin ilgisini canlı tutabilmek ve filmin etkileyiciliğini koruyabilmek olduğu için sonsuz süreye sahipmiş gibi davranmamak gerekir.

 

Aslen önemli olan süre değil, içeriğin ilgi çekici ve anlatımın akıcı olmasıdır. Müşterinin ilgisini çekmeyecek konularla dolu, haddinden fazla uzun bir film yapmak ne kadar yanlışsa, bir dakikaya sığdırmak için önemli konuların aceleyle geçildiği bir film de o derece yanlıştır. Biri müşteriyi sıkacak, diğeri ise etkilemeyecektir.

 

Özetle bir tanıtım filmi projesine başlarken süreye değil, içeriğe odaklanılmalıdır. Mutlaka gerekliyse sonrasında süre versiyonları oluşturmak her zaman mümkündür.

dönmez_debriyaj_fabrika_tanıtım_filmi.jpg
Tanıtım Filmi Nasıl Bir Ekip ve Ekipmanla Çekilir?

Tanıtım filmleri genellikle 6-12 kişilik ekiplerle çekilir. Herhangi bir tanıtım filminin olmazsa olmazları yönetmen, yapım koordinatörü ve kamera ekibidir. Bunlara başta görüntü yönetmeni, özel ekipman operatörleri ve ışık ekipleri olmak üzere bütçenin uygun olduğu projelerde ilave ekipler de eklenebilmektedir.

 

Gelişen teknolojiyle birlikte prodüksiyon şirketlerinin tanıtım filmi çekimlerinde her geçen gün daha kompakt ekipmanlar kullanabilmesi mümkün olmaktadır. Ancak yine de her filmin ekipman listesi, bütçesine göre şekillenmektedir. Kameradan lenslere, drone’dan ışıklara kadar her ekipman, bütçenin izin verdiği ölçülere göre belirlenmektedir.

Bir Tanıtım Filminin Fiyatı Ne Kadardır?

Tanıtım filmlerinin fiyatlanmasında en doğru yöntem, müşteri tarafından bir bütçe belirlenmesi ve reklam ajansları veya prodüksiyon şirketlerinin bu bütçe dahilinde neler yapabileceklerini müşteriye anlatmasıdır. Reklam filmi piyasasında hakim olan ve nitelik rekabeti yaratan bu yöntem, eldeki kaynaklarla en iyi sonucu almayı mümkün kılmaktadır.

Tanıtım filmi piyasasında ise işin bütçesini genellikle prodüksiyon şirketleri belirlemekte, kararlar fiyat rekabeti odaklı verilmektedir. Halbuki tanıtım filmleri standardize ürünler değildir. Bir tanıtım filminin satın almasına, hammadde alır gibi değil, araba alır gibi yaklaşılmalı ve öncelikle bütçe belirlenmelidir. Bu sayede mümkün olan en ucuzundan ziyade, mevcut şartlar altında en iyisine ulaşmak mümkün olmaktadır.

Tanıtım filmi fiyatlamasıyla ilgili en büyük yanılgı ise maliyeti film süresinin belirlediği şeklindeki yaygın düşüncedir. Bir tanıtım filminde fiyatı belirleyen başlıca unsurlar ekip ve ekipmanın günlük bazda maliyeti ile post prodüksiyon için gerekecek emek ve süredir. Bir başka deyişle; filmin nasıl bir ekiple kaç günde çekileceği, kaç günde kurgulanabileceği ve kurgu sırasında hangi hizmetlerin sunulacağı hesaplanır. Senaryo detaylarına bağlı olarak, bir dakikalık bir tanıtım filminin bütçesinin beş dakikalık bir tanıtım filminden çok daha yüksek olması gayet mümkündür.

Genel anlamda bir fikir vermesi için, profesyonel seviyede bir tanıtım filminin günlük prodüksiyon maliyetinin günümüz şartlarında 100.000 TL seviyelerinden başladığı, bir üst limitinin ise olmadığı söylenebilir. Ehil bir prodüksiyon şirketine sunulan bütçe yükseldikçe ortaya çıkan tanıtım filminin kalitesi de aynı oranda yükselmektedir.

xgen tanıtım filmi.jpg
Neden Bir Tanıtım Filminiz Olmalı?

Günümüzde artık bir şeyi satabilmek için gösterebilmek gerekiyor. Globalleşen ve her geçen gün daha da ihracat odaklı hale gülen B2B iş dünyasında markanızı, ürün ve hizmetlerinizi tüm dünyaya gösterebilmenin en etkili ve pratik yolu tanıtım filmidir. İyi belirlenmiş hedeflerle doğru şekilde kurgulanmış bir tanıtım filmi, bir şirketin en başarılı satış elemanı olma potansiyeline sahiptir.

 

Tanıtım filmleri sundukları fırsatların yanında bazı durumlarda sunulması zorunlu sayılabilecek çalışmalardır. Google, tanıtım filmi gibi video çalışmalara sahip websitelerini ön plana çıkarmaktadır. Özellikle ziyaretçilerin dil bariyerine sahip olduğu fuarlarda, tanıtım filmi kilidi açan bir anahtar görevi görmektedir. B2B ticaret platformlarından veya internetten şirketinizi bulan potansiyel müşterilere vaat yerine tanıtım filminizi sunmak, ikna sürecini ortadan kaldırmaktadır.

Tanıtım Filmi Çekim Süreçleri Nelerdir?

Brief ve Keşif

Sizden gelen brief doğrultusunda ihtiyaçlarınızı tespit ediyor ve hemen keşif çalışmamızı gerçekleştiriyoruz.

 

Pre Prodüksiyon

Keşif sonrasında işletmede yapılması gereken düzenlemeleri (ekip kıyafetleri, çevre düzenlemesi gibi) size bildiriyoruz. Biz de bu sırada senaryo çalışmalarımızı tamamlıyor ve onayınıza sunuyoruz. Çekeceğimiz görüntülerin çekim öncesinde tam olarak kafanızda canlanmasını sağlıyoruz.

 

Prodüksiyon

Belirlenen çekim gününde uzman ve profesyonel ekibimizle işletmenize geliyor, iş akış süreçlerinizi aksatmadan prodüksiyonu gerçekleştiriyoruz.

 

Seslendirme

İhtiyacınız olan tüm dillerde seslendirme hizmeti sunuyor ve sadece “native speaker” dublaj sanatçıları ile çalışıyoruz.

 

Post Prodüksiyon

Çekimler sonrasında tüm görüntüleri 3 ayrı hard diske kopyalayarak öncelikle görüntülerin güvenliğini sağlıyoruz. Kurgucularımız tarafından seçilen en iyi görüntüler, yönetmenin yönlendirmeleri ile bir araya getiriliyor. Sonrasında filme motion graphic, title, logo animasyon, görsel efekt, ses efekti ve dış ses gibi öğeler ekleniyor. Son olarak renk düzenlemelerini yapıyor ve filmi yayına hazır hale getiriyoruz.

 

Depolama

Tüm görüntüleri ve proje dosyalarını talebinize göre 1-5 yıl arasında saklıyoruz. Bu sayede ilerleyen zamanlarda işletmede önemli değişim ve gelişmeler yaşanması durumunda filme müdahale etme şansı sağlıyoruz.

Hangi Şehirlerde Tanıtım Filmi Çekiyoruz?

İstanbul ve İzmir'deki endüstriyel şirketlerin tanıtım filmleri çalışmalarımızın çoğunu oluşturmaktadır. Bu şehirler dışında, Marmara, Ege ve Akdeniz'in tamamı, Ankara ve diğer büyükşehirler, tanıtım filmi prodüksiyonu için hizmet verdiğimiz şehirlerdir.

fabrika_tanıtım_kurumsal_fotoğraf_çekimi_endüstriyel_fotoğrafçı_izmir_20.jpg

Tanıtım Filmi Türleri Nelerdir?

Fabrika Tanıtım Filmi

En yaygın tanıtım filmi türlerinden biridir. Genellikle endüstriyel üretim aşamaları ön plandadır ve fabrikanın yeterlilikleri ile kapasitesi gözler önüne serilir. Daha ziyade ihracat odaklıdır ve izleyen potansiyel müşterinin güvenini kazanmak amaçlanır. Fabrikanın temizlik, hijyen ve düzeni, teknolojisi, fark yaratabilecek üretim uygulamaları özellikle vurgulanır.
 

Kurumsal Tanıtım Filmi

Kurumsal tanıtım filmleri, somut bilgi vermeyi amaçlayan, şirketin kurumsal yapısını ve iş akışını gözler önüne seren çalışmalardır. Amaç, klasik bir anlatımla güçlü bir kurumsal imaj ortaya koymaktır. Sektörel veya kurum içi organizasyonlarda, bayi toplantılarında sıkça tercih edilir. En net ve direkt şekilde bir anlatım için yöneticinin bizzat konuştuğu örnekler tercih edilebilmektedir.

 

Ürün Tanıtım Filmi

Teknoloji, fonksiyon veya kullanım kolaylığı gibi özellikler bakımından öne çıkan ürünleri tanıtmak için tercih edilir. Otomasyon hatları, makineler, inşaat ürünleri, endüstriyel ekipmanlar gibi ürün grupları için ürünün kurulum, uygulama, kullanım gibi detaylarının anlatıldığı filmlerdir. Başta beyaz eşya olmak üzere bazı ürünler içinse animasyon tarzında ürün tanıtım filmleri öne çıkmaktadır.

 

Animasyon Tanıtım Filmi

Bilişim, e-ticaret ve hizmet sektörlerinin tercihi olan bir tanıtım filmi türüdür. Animasyon tanıtım filmleri genellikle 2D (2 Boyutlu) olarak hazırlanır ve konu, bir karakter üzerinden, dikkat çekici hareketli grafikler (motion graphic) ile anlatılır. Sektörel bazda ve genellikle ürün odaklı olarak 3D (3 Boyutlu) tanıtım filmleri de hazırlanmaktadır.

 

Okul Tanıtım Filmi

Okul tanıtım filmleri, anaokullarından üniversitelere kadar her seviyede eğitim kurumunun eğitim anlayışlarını ve fiziki şartlarını tanıtmayı amaçladıkları filmlerdir. Güvenilir okul arayışındaki ebeveynler veya tercih dönemindeki öğrencilerin potansiyel sorularına cevaplar sunularak yoğun rekabette öne çıkmak hedeflenir. Üniversite tanıtım filmleri, çoğu zaman fakülteler veya bölümler için ayrı ayrı hazırlanan özel tanıtım filmleri ile birlikte projelendirilir.

 

Hastane Tanıtım Filmi

Her türden sağlık kuruluşu için uzmanlık alanlarını sergileme fırsatı sunan filmlerdir. Hastane tanıtım filmlerinde macera aranmaz, risk alınmaz. Müşterileriyle güven üzerinden ilişki kurmaya mecbur olan hastanelerin tanıtım filmlerinde amaç steril, uzman ve ciddi bir imaj çizmektir. Dinamik ve karmaşık yapılar olan hastaneler için dönemsel bazda yeni gelişmeleri tanıtan veya bölümlere özel filmler kullanışlı olmaktadır.

 

Otel Tanıtım Filmi

Otel tanıtım filmleri, otelin atmosferini ve vaat ettiği tatil tarzını, sağladığı imkanlarla harmanlayarak sunan dinamik filmlerdir. Otelin kendi özelliklerinin yanında bulunduğu bölgeye dair bilgiler de sunulur. Binlerce seçenek arasından karar vermeye çalışan potansiyel müşterilerin kafasında otelde yaşayacakları deneyim canlandırılmaya çalışılır.

 

Şirket Belgeseli

Özellikle 25. veya 50. kuruluş yılı gibi önemli yıldönümlerinde tercih edilen ve şirketin tarihini, bugüne geliş hikayesini anlatan çalışmalardır. Satış veya müşteriye yönelik olmaktan ziyade, arşiv odaklı çalışmalardır.

bottom of page